donderdag 11 december 2008

Donderdag 11 december 2008

Vandaag hebben we onze systeem-tekening op het bord afgemaakt waarop staat hoe alles aangesloten moet worden. Hier zijn foto's van maar door wat moeilijkheden zijn de foto's nog niet beschikbaar. Ze worden waarschijnlijk deze week op de weblog gezet.

Joeri en Rob hebben zonet de wiki aangepast met daarin uitleg over de manier van aansluiten en wat ons plan is. We konden vandaag niet bij de Xorter omdat daar een cursus aan de gang was tot 4 uur dus hebben we wat computer werk gedaan en zijn om 4 uur nog even foto's wezen maken om te laten zien op welke plek we de readers aan willen gaan sluiten.

Ook hebben wij vandaag Walter gesproken. Hij heeft ons wat tips gegeven over de positie van de reader. Ook heeft hij de maten opgenomen van de reader zodat hij een standaard voor ons kan maken zodat we ons na de vakantie bezig kunnen gaan houden met het testen van de spullen zodat we weten of de leesafstand ook echt 20 mm is en of de spullen ook wel echt werken.

Wij wensen jullie alvast allemaal prettige feestdagen & een knallend 2009!

Elde Edulab Team

donderdag 4 december 2008

Donderdag 4 december

De link die ik nog had beloofd van onze spullen van ifm:

Rob en Wyko
Vandaag zijn wij begonnen met een schets maken hoe dat we de readers en tags willen gaan plaatsen. De tekening hieronder laat ons idee zien. De problemen waar we voor kwamen te staan is dat er tussen de reader en de tag maar 2 cm mag zitten, omdat de tag maar een zend bereik heeft van 125Hz. Hierdoor wordt het dus moeilijker om de reader te bevestigen en om de tag op de bak te bevestigen. Volgende week gaan we opmeten en een schets maken wat voor standaard dat we nodig hebben om de reader om te goede plek te zetten.
















Rens en Joeri
We hebben de kast opengemaakt waar de IFM asi-kast en de Peperl-Fusch voeding/data kast in zit, we hebben een tekening opgesteld waarin alles te zien is qua schakelingen en asi bedrading. En we hebben een nieuwe tekening gemaakt over hoe we de nieuwe Asi kabel (data+voeding) gaan aansluiten waar uiteindelijk de reader op wordt aangesloten.
De reader is op het asi netwerk aan te sluiten door een prikkabel. Dus de volgende week kunnen we alles aansluiten omdat de theorie nu vaststaat en duidelijk is.
Vandaag zou eigenlijk onze natuurkunde leraar Luc Denteneer langs komen. I.p.v. Luc Denteneer kwam Goof van de Biggelaar, ook een natuurkunde docent. Aan hem hebben we het een en ander uitgelegd en uitgelegd hoe de zaken ervoor staan.

woensdag 3 december 2008

Planning Donderdag 4 december

Voor morge hebben we de volgende planning gemaakt:

Donderdag 4 december

De Wiki bijwerken over informatie Vanderlande

Volgende vragen beantwoorden over de spullen die we hebben gekregen van IFM electronic:
- Wat is het?
- Wat moet je er mee doen?
- Wat gaan we er mee doen?
- Wat hebben we al gedaan?
- Wat moeten we doen om de pilot installatie werkende te krijgen?
- Hoe gaan we er voor zorgen dat alles werkt?
- Hoe gaan we het testen? (een plan maken)

Een schema maken hoe alles is aangesloten

Zorgen dat de foto’s op de weblog komen.

Interview van de eerste keer in Actemium op weblog zetten.

Weblog bijwerken



Ook zal Luc Denteneer morge langs komen om te kijken hoe het met ons project staat. Luc komt langs omdat hij degene is die ons project uiteindelijk gaat beoordelen.

Donderdag 27 november

Afgelopen donderdag zijn we samen met Peter van de Berg en de 2 studenten Roel en Kenny naar Nutricia geweest. Iedereen kent Nutricia wel van de babyvoeding. Om half 3 hadden we in de fabriek van Nutricia een afspraak met Bart Selten die ons een rondleiding zou gaan geven door de fabriek. Bart Selten werkt bij Actemium en weet bijna alles van de fabriek omdat hij project manager is van een project dat gaande is in de fabriek.

Voordat we de fabriek in gingen kregen we jassen, plastic schoentjes en een muts voor de hygiene in de fabriek. Tijdens de rondleiding zou Bart ons meer vertellen over de manier waarop RFID was toegepast binnen de fabriek. In de fabriek wordt gebruik gemaakt van grote ijzeren bakken waarin de ingrediënten worden gedaan die nodig zijn voor de producten. Onder de bakken zitten 4 poten met in 1 van deze een RFID tag. Op deze tag stond precies beschreven wat er in de bak moet, en waar de bak heen moet, zodat dit allemaal automatisch kan gaan d.m.v. machines.

Ook heeft Bart ons een heel nieuw deel van de fabriek laten zien die nog niet in gebruik was. In dit deel was alles nog geautomatiseerder en waar ook RFID was toegepast. Hier werkt het precies hetzelfde doordat hier ook op de tag staat aan gegeven wat en hoeveel er in de bak moet en waar de bak heen moet. Het enigste voordeel is dat er minder manschappen voor aan te pas komen.

We vonden de rondleiding zeer geslaagd en willen Bart graag bedanken voor deze zeer interessante rondleiding!

dinsdag 2 december 2008

Donderdag 20 november

Beste weblog lezers.

We zijn donderdag 20 november vergeten om een stukje op de weblog te zetten van onze vorderingen in Actemium.

De RFID spullen van IFM electronics, waaronder 10 tags en 2 readers, zijn vandaag binnen gekomen dus deze hebben we onderzocht. Terwijl maarten, een van de studenten, bezig was met het installeren van de hardware op de plc, zijn wij gaan onderzoeken wat er allemaal in het pakketje zat en via site's zijn we meer informatie gaan zoeken over de spullen op http://www.ifm.com/ifmnl/web/home.htm.
Ik weet op het moment niet wat de product code is dus ik kan de link waar meer informatie staat over ons pakketje nu niet geven. Deze zal z.s.m. hierop worden gezet.

We willen IFM Electronic graag bedanken voor het sponsoren van deze spullen!

Maarten had ons de opdracht gegeven om uit te zoeken wat hexadecimaal was. Op de tag kan data opgeslagen worden die door de reader gelezen kan worden. Deze informatie is in hexadecimaal. Hexadecimaal betekent 16 talig. Normaal gebruik wij bij het talstelsel 0 t/m 9. Bij hexadecimaal gebruiken we, zoals de naam al zegt, 16 getallen. Hieronder is te zien hoe het 16 talige talstelsel in elkaar zit:

0 = 0
1 = 1
2 = 2
3 = 3
4 = 4
5 = 5
6 = 6
7 = 7
8 = 8
9 = 9
10 = 0A
11 = 0B
12 = 0C
13 = 0D
14 = 0E
15 = 0F
16 = 10
17 = 11
32 = 20
64 = 40
128 = 80
255 = FF

Ook hebben we op het volgende forum informatie gevonden die misschien wel nuttig kan zijn, maar daar dat moeten we nog verder uitzoeken.
http://forums.sun.com/thread.jspa?threadID=587108

donderdag 13 november 2008

Rondleiding Vanderlande Industries

Het is alweer een tijdje geleden, omdat er 30 oktober een activiteit was in Actemium en 6 november omdat wij toen met zijn 4e midden in een toetsweek zaten.

Vandaag zijn we samen met Peter va de Berg en 4 edulab-studenten bij Vanderlande Industries geweest. http://www.vanderlande.com/nl/Pages/default.aspx

De missie van Vanderlande Industries is het verbeteren van de bedrijfsprocessen en concurrentiepositie van onze klanten door hen van geautomatiseerde material-handling systemen te voorzien. Onze systemen maken een snelle, betrouwbare en minder arbeidsintensieve afhandeling mogelijk van bagage op luchthavens en goederen in distributiecentra, sorteerfaciliteiten van expresdiensten en de fabricagesector.

Hans krijt heeft ons het een en anders verteld over RFID en liet d.m.v. een powerpointpresentatie zien hoe het precies allemaal werkt.
(Deze zal binnenkort op de wiki worden gezet en dus ook op de weblog)
Hierna zijn we naar een grote hal gegaan, waar Vanderlande veel verschillende machines heeft staan. Hier stonden 2 opstellingen over RFID.

Bij de eerste opstelling stond een pallet met een aantal dozen waarin zich producten bevonden met een RFID chip op de verpakking. Daarnaast stond een scherm waar twee readers aan hingen. Ook stond er een kleine computer waar we op konden zien welke producten aanwezig waren. Hans pakt een product eruit en toen hij met de pallet ronddraaide werd dat gelijk geregistreerd op het scherm.

Bij de tweede opstelling stond een poort met aan beide kanten twee readers, waar we een kar met ong. 20 dozen doorheenreden met in die dozen producten met RFID chips. Wanneer deze kar door de poort heen ging, werd gelijk geregistreerd welke producten zich in de dozen bevonden, zonder dat de producten zichtbaar waren.

Dit is best een leerzame middag voor ons geweest omdat ons veel is uitgelegd over de verschillende soorten chips en tags.

Binnenkort zullen er ook nog verschillende foto's volgen.

donderdag 23 oktober 2008

23 Oktober 2008

We zijn druk bezig geweest deze donderdag met van alles en nog wat, we hebben veel geleerd over vooral Asimodules en onderlinge verbindingen tussen de PLC's en de Asi-Modules door middel van Profi en Asibus. Dit is allemaal verwerkt in het plan van aanpak hier ook te zien.
Dus tot volgende week.

Donderdag 23 oktober

We zijn vandaag begonnen met een kort gesprek met Peter. Hierin heeft hij ons de opdracht gegeven om vandaag een plan van aanpak te maken. Ook heeft hij verteld, zoals in zijn laatste bericht staat, dat IFM electronics BV bereid is om ons onze benodigdheden te sponsoren.

We zijn begonnen met onderzoeken wat er allemaal bij het toepassen van RFID op de xorter komt kijken. Dit staat allemaal in het plan van aanpak want onderaan dit bericht zal staan.

Ook zijn we begonnen met een kleine schets van de xorter te maken waarin we hebben bekeken waar we de scan zouden kunnen plaatsen.






Plan van aanpak

Opbouw plan:

IFM Electrics is bereid om een ons 10 ‘’tags’’ te leveren en een nieuwe Azimodule van IFM Electrics die de mogelijkheid heeft om te lezen en te schrijven,

Te ondernemen activiteiten:

De te ondernemen activiteiten zijn de volgende:

Asimodule (Actuator and Sensor Interface)
Asi-Bus
Profibus ( Process Fieldbus)
Plc’s

Asimodule:
De oude Asi-Module die alleen kan lezen wordt vervangen voor een nieuwe Asi-module, die ook kan schrijven. Dus nu kunnen we lezen en schrijven. De Asi-module staat gekoppeld aan de PLC die samen met een convertor er voor zorgt dat de Asi-module de informatie kan lezen, (de convertor vertaalt de profibus naar de Asi-bus). De PLC en de Asi-module staat overigens met Profibus aan elkaar gekoppeld. Wat wij dus gaan doen is de oude Asi-module vervangen voor een nieuwe en we kunnen nu dus door middel van sensoren informatie verkrijgen, en door een ander apparaatje kunnen we informatie schrijven op de tags.

Asi-Bus/ Profibus
Uit de Plc komt er een Profibus signaal wat d.m.v. een converter wordt omgezet naar een Asibus signaal wat naar de sensoren op de Xorter gaan. Dus we bouwen tussen de Profibus en de Asibus een Converter die het signaal van de profibus omzet naar een signaal van een Asibus.

Plc’s
Doordat we een nieuwe Asi-Module krijgen, moet ook de hardware configuratie worden aangepast van de PLC’s dit gaan wij niet zelf doen maar wordt door Studenten gedaan binnen het bedrijf.

dinsdag 21 oktober 2008

Activiteiten voor de komende tijd

Ik heb met Vanderlande Industries in principe afgesproken dat we daar op 13 november mogen komen om eens te kijken wat er in hun RFID Experience Center. verder zal de Nutricia excursie ook wel door gaan (datum moet nog worden afgesproken.

Ook is er een toezegging van IFM Electronics om ons te sponsoren met een RFID set die we gaan gebruiken om een pilotproject mee te doen voor de EduLabXorter.

Al met al gaan we (=jullie ;-)) het dus druk krijgen!!

Voor komende donderdag is echter nog niks gepland, ik denk nu dat die middag het best ingevuld kan worden door voorwerk te verrichten voor de pilot (is 'maar' een voorstel). Ik denk dat we (= weer jullie ;-)) het een en ander op papier moeten gaan zetten, een eerste ontwerp moeten gaan maken voor de pilot en wellicht dat jullie ook alvast wat kunnen verdiepen in de techniek die daar allemaal bij komt kijken...kortom jullie hoeven je niet te vervelen :-).

tot donderdag!

p.s. kijk ook nog eens naar mijn reacties op de andere berichten...daar kunnen jullie vast ook nog wel wat mee doen...

donderdag 9 oktober 2008

Donderdag 9 oktober (deel 2)

We zijn klaar voor vandaag en hebben de volgende punten bereikt:
- Joeri heeft de Wiki in orde gemaakt: http://wiki.edu-lab.nl/RF-ID.ashx. Ook heeft Joeri een logo gemaakt voor ons project. Deze zie je hieronder.

- Rob heeft informatie gezocht over AS-I bus. Deze informatie zal nog op onze Wiki gezet worden. http://wiki.edu-lab.nl/RF-ID.ashx

- Rens heeft informatie gezocht over RFID en heeft ook samen met Rob uitleg gekregen van Peter over de Xorter waar we RFID op toe gaan passen. (zie het filmpje in de andere berichten)
- Wyko heeft de weblog in orde gemaakt.

Donderdag 9 Oktober (deel 1)

Vandaag zijn we begonnen met een gesprek met Peter. We hebben besproken wat we vandaag gaan doen. Joeri is begonnen aan het logo voor ons project, Wyko is, zoals u ziet, de weblog aan het bijwerken, Rob is kort aan het samenvatten wat er allemaal te zien valt in het Edulab en Rens is bezig met meer informatie over RFID. Deze informatie zal in het 2e deel van vandaag staan.

donderdag 2 oktober 2008

Vorderingen tot 2 oktober

Beste weblog lezers

We zijn al een tijdje bezig met ons werkstuk maar lopen een beetje achter met ons logboek.
Vandaar dit bericht.

Woensdag 10 september:

Samen met onze leraar Luc Denteneer zijn we naar Actemium gegaan voor een gesprek met Peter van de Berg, om een beeld van het bedrijf te krijgen en te kijken wat de opties in het bedrijf zijn. We hebben de afspraak gemaakt dat we iedere donderdag middag van 14.00 tot 17.00 aan ons profielwerkstuk komen werken tot de kerstvakantie .

Donderdag 18 september:

Dit was onze eerste donderdag middag in het bedrijf. We werden door 2 stagiairs rondgeleid door het bedrijf en hebben kennis gemaakt met de EdulabXorter. (zie het filmpje in de link)
http://www.youtube.com/watch?v=kpvNChbS9WA

Donderdag 25 September

Vandaag hebben we kennis gemaakt met Kenny en Roel. Hun hebben ons vanalles uitgelegd over Edulab Process.Edulab Process Hierna zijn we met Peter van de Berg rond de tafel gaan zitten en hebben we overlegd over de mogelijke opties die we konden doen. Peter kwam met het idee van RFID. Meer informatie over RFID volgt. Ook hebben we bedacht dat we RFID het beste kunnen toepassen op de Edulab Xorter. http://www.youtube.com/watch?v=kpvNChbS9WA

Donderdag 2 Oktober

Dit is onze 2 donderdag in actemium. We hebben aan de studenten die stage lopen een kleine presentatie gegeven over RFID. Hierbij hebben we de site http://watisrfid.nl/ gebruikt. Hier kunt u alles rustig doorlezen over wat RFID precies is. Na de presentatie hebben we een klein gesprek gehad met Peter van de Berg, waarin we een takenverdeling hebben gemaakt.
Rob houd het hele verslag bij, en is al begonnen aan de titelpagina, inhoudsopgave e.d.
Rens gaat meer informatie opzoeken over RFID.
Joeri gaat zorgen dat de site http://wiki.edu-lab.nl/ in orde is. Dit is de site van Actemium waar veel informatie is te vinden over allerlei technieken. Joeri gaat er dus voor zorgen dat er ook over RFID meer informatie is te vinden.
Wyko gaat ervoor zorgen dat de deze weblog in orde is. Dit is niet gelukt voor 2 oktober omdat er nog een aantal vragen waren.

woensdag 1 oktober 2008

Afspraken van 25 september

Hoi weblog lezers,

ik vond onze bespreking van 25 september j.l. wel goed gaan.
Volgens mij hebben we het volgende afgesproken:
- we gaan een onderzoek doen op het gebied van RFID en indien mogelijk ook wat mee testen
- eerst wordt er een deskresearch gedaan (interessant woord voor onderzoek vanachter je bureau) over dit onderwerk - let vooral op onze toepassing (industrieel, tbv EduLabXorter)
- op 2 oktober wordt er een korte presentatie gegeven van de bevindingen van de deskresearch
- aansluitend gaan we met alle EduLab studenten erbij een korte brainstormsessie houden, over hoe we RFID nuttig zouden kunnen inzetten voor de EduLabXorter
- op 2 oktober moeten we dan ook een plannetje maken voor de rest van het traject (denk daar alvast over na!)
- we moeten ook kijken of we onze EduLab partners (http://wiki.edu-lab.nl/Sponsors.ashx) kunnen mobiliseren om mee te doen...daarom extra aandacht voor hun mogelijkheden op het gebied van RFID (ps Siemens heeft heel veel interesse omhier aan mee te doen...)

Ik ben benieuwd hoe dit project zich gaat ontwikkelen...Succes met de voorbereidingen!

mvg Peter.

donderdag 25 september 2008

Welkom

Welkom op de site van RFID Edulab Elde College

Wij, Joeri, Rob, Rens en Wyko, zitten in Havo 5 en moeten voor ons examen een profielwerkstuk maken. Dit doen wij in samenwerking met actemium. Meer informatie: http://www.actemium.nl/
Via dit weblog zullen wij u op de hoogte houden van onze vorderingen.